جریانهای نقدی عملیاتی از صورت جریان وجوه نقد استخراج می شود.
۱-۸-۵- تغییرات جریانهای نقدی عملیاتی
واریانس جریانهای نقدی عملیاتی شرکت نسبت به سالهای قبل میباشد.
۱-۸-۶- اندازه شرکت
اندازه شرکت یکی از عوامل مؤثر در سودآوری و ارزش شرکتها به شمار میرود به این معنی که شرکتهای بزرگ با برخورداری از تنوع محصول، تصاحب سهم بیشتری از بازار، صرفهجویی در مقیاس و امکان تنوع بخشی به فعالیتهای تجاری خود، ریسک تجاری خود را کاهش داده و سودآوری خود را افزایش میدهند. تاکنون معیار واحدی به منظور تعریف و اندازه گیری اندازه شرکت استفاده نشده است در این پژوهش اندازه شرکت از طریق لگاریتم فروش کل شرکت اندازه گیری می شود.
۱-۸-۷- بازده دارائیها
نسبت سود قبل از بهره و مالیات بر کل دارائیها میباشد. این نسبت توان مدیریت را در به کار گیری مؤثر از دارائیها در ایجاد سود، نشان میدهد.
۱-۸-۸- اهرم مالی
این نسبت اطلاعاتی راجع به توانایی واحد تجاری در تحمل کاهش خالص دارائیها براثر زیانهای وارده بدون به مخاطره افتادن منابع اعتبار دهندگان را ارائه میکند، بالا بودن این نسبت بیانگر رسیک بالای اعتبار دهندگان بوده و موجب میگردد تا آن ها نظر مساعدی نسبت به تمدید اعتبار یا اعطای اعتبار جدید نداشته باشند. سطح مطلوب این نسبت بستگی به ثبات سودآوری در طی سالیان متفاوت دارد هرچه ثبات سودآوری تاریخی بیشتر باشد اعتبار دهندگان و سرمایهگذاران نسبتهای بالاتری را تحمل خواهند کرد. اهرم مالی از تقسیم جمع کل بدهیها به جمع کل داراییها به دست میآید (تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ۱۳۹۰).
۱-۸-۹- نسبت ارزش دفتری سهام به ارزش بازار سهام
این نسبت از تقسیم ارزش دفتری سهام به ارزش بازار سهام به دست میآید.
۱-۸-۱۰- درصد سهامداران نهادی
سرمایه گذاران نهادی در این تحقیق به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده اند. مطابق با تعریف بوش، سرمایه گذاران نهادی، سرمایه گذاران بزرگ نظیر بانک ها، شرکت ها ی بیمه، شرکت ها ی سرمایه گذاری و… هستندکه که حجم بزرگی از عملیات آن ها به معامله سهامشان برمی گردد. علاوه بر این، مطابق با تعریف بند ۲۷ ماده۱ قانون اوراق بهادار جمهوری اسلای ایران، از سرمایه گذاران نهادی، هر شخص حقیقی یا حقوقی که بیش از ۵ درصد و یا بیش از ۵ میلیارد ریال از ارزش اسمی اوراق بهادار در دست انتشار را خریداری کند نیز جزو این گروه از سرمایه گذاران محسوب میشوند. لذا با بررسی یادداشتهای همراه در صورتهای مالی، درصد مالکیت این سرمایه گذاران از سهام شرکت مشخص گردیده است (فخاری، طاهری، ۱۳۸۹).
۱-۹- ساختار تحقیق
این تحقیق در ۵ فصل به ترتیب زیر ارائه شده است.
در فصل اول کلیات تحقیق ارائه می شود. تشریح و بیان موضوع، اهمیت و ضرورت تحقیق، اهداف پژوهش، روش شناسی تحقیق، تعاریف عملیاتی واژه ها در این فصل مورد اشاره قرار گرفت.
فصل دوم ادبیات و پیشینه مرور می شود. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی که در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجام گرفته، بررسی می شود.
فصل سوم به روش تحقیق اختصاص دارد. در این فصل ابتدا فرضیه های تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری و منابع اطلاعاتی تشریح می شود. سپس روشهای اندازه گیری متغیرهای تحقیق و روشهای آزمون فرضیات مطرح خواهد شد.
فصل چهارم به تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل یافته ها اختصاص دارد. در این فصل، نتایج آزمون هر یک از فرضیه های تحقیق تشریح می شود.
فصل پنجم شامل خلاصه، نتیجه گیری و پیشنهادها میباشد. در این فصل ابتدا خلاصه موضوع، روش و یافته های تحقیق مطرح، سپس نتیجه گیری و بررسی تطبیقی یافته ها و در خاتمه پیشنهادهایی در مورد تحقیقات آتی ارائه خواهد شد.
۱-۱۰- خلاصه فصل
در انجام هر پژوهشی یکی از مهمترین بخشها، ارائه طرح تحقیق (کلیات) مناسب میباشد. در این فصل سعی شده تا با بیان قسمتهای مختلف مطالعه انجام شده، طرحی کلی از آن ارائه گردد. بدین منظور، در ابتدا با بیان مقدمه ای کلیات طرح مشخص گردیده و سپس به بیان مسئله و چارچوب نظری، هدف و علت انتخاب موضوع و اهمیت موضوع پرداخته شده است. در ادامه فرضیهها، و روش تحقیق ارائه شده است. در انتها تعریف عملیاتی واژه های تحقیق و ساختار تحقیق بیان شده است.
فصل دوم:
ادبیـات و پیشـینه تحقیـق
-
- مقدمه
-
- بخش اول: ادبیات و مبانی نظری کیفیت سود
-
- بخش دوم: ادبیات و مبانی نظری تغییرپذیری بازده سهام
-
- بخش سوم: ارتباط بین متغیرهای تحقیق به صورت نظری
-
- بخش چهارم: پیشینه تحقیقات
- خلاصه فصل
رئوس
مطالب:
مقدمه
از آنجایی که موضوع مورد بحث « بررسی رابطه کیفیت سود و تغییرپذیری بازده سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» در برگیرنده دو بحث مجزای کیفیت سود و تغییرپذیری بازده سهام میباشد بنابرین برای تبیین و تشریح بهتر موضوع فصل حاضر به چهار بخش مجزا به شرح زیر طبقه بندی میگردد:
بخش اول
در بخش اول مفاهیم ومبانی نظری و پیشینه موضوع کیفیت سود تشریح وتبیین میگردد . لذا در این بخش مباحثی به شرح زیر مورد بررسی قرار خواهد گرفت :
-
- سود حسابداری
-
- تعاریف مربوط به سود
-
- سطوح مختلف سود
-
- مفهوم سود گزارش شده
-
- اهداف گزارشگری سود
-
- ظهور نظریه کیفیت سود
-
- کیفیت سود
-
- اهمیت ارزیابی کیفیت سود
-
- کیفیت سود برای چه کسانی اهمیت دارد؟
-
- روش های ارزیابی کیفیت سود
-
- عناصر تاثیرگذار بر کیفیت سود
- دیدگاه های مختلف درباره کیفیت سود
بخش دوم
در بخش دوم مفاهیم ومبانی نظری و پیشینه موضوع تغییرپذیری بازده سهام تشریح وتبیین میگردد . لذا در این بخش مباحثی به شرح زیر مورد بررسی قرار خواهد گرفت :
-
- بازده
-
- تعریف بازده
-
- بازده تحقق یافته در مقابل بازده مورد انتظار
-
- حداکثر شدن سود هر سهم به عنوان یک معیار
-
- حداکثر شدن قیمت هر سهم به عنوان یک معیار
-
- بازده سرمایه گذاری
-
- تفاوت در رجحان سهامداران
-
- اجزای بازده
-
- عوامل مؤثر بر بازدهی
-
- روش های محاسبه بازده سهام
-
- محاسبه بازده کل
- نوسان پذیری بازده سهام
بخش سوم