آبر در تحقیق خود تحت عنوان «تأثیر ساختار سرمایه بر سودآوری شرکتها» به بررسی ارتباط میان معیارهای ساختار سرمایه با سودآوری، نمونهای از شرکتهای کشور غنا بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۲ پرداخت. نتایج ان تحقیق نشان داد که بین نسبتهای بدهی کوتاهمدت به دارایی و سودآوری شرکتها و همچنین بین نسبت کل بدهی به دارایی و سودآوری، رابطه مثبت وجود دارد. اما بین نسبت بدهی بلندمدت به دارایی و سودآوری شرکتها رابطه منفی وجود دارد.
بروتولوتی (۲۰۰۶) نشان داد که انتشار سهام به عنوان منبع اصلی نقدشوندگی بازار سهام برای خصوصیسازی شرکتها در ۱۹ کشور توسعه یافته محسوب میشود و با انجام خصوصیسازی نقدشوندگی سهام افزایش مییابد.
نجار و تیلور (۲۰۰۸) در تحقیقی به بررسی رابطه بین ساختار مالکیت و ساختار سرمایه برای نمونهای از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار اردن پرداختند. نتایج تحقیق ایشان نشان داد که بین ساختار سرمایه و سرمایهگذاران نهادی، رابطه منفی و معنیداری نیست. علاوه بر این، بر اساس یافتهای آن ها نقدینگی، اندازه و ساختار دارایی رابطه مثبت و معنیدارو سودآوری رابطه منفی و معنیدار با بدهی شرکتهای اردنی دارد.
سیبیلکف اثر نقدشوندگی داراییها را بر ساختار سرمایه در شرکتهای آمریکایی بررسی نمود. او دریافت که میان داراییهای نقدشوندگی و ساختار سرمایه رابطه های مثبت وجود دارد. همچنین این رابطه را میان داراییهای نقدشونده و بدهیهای تضمین شده نیز دست یافت (سی بیلکف، ۲۰۰۹).
کارادنیز و همکاران در بررسی عوامل تعیینکننده ساختار سرمایه در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار استانبول ترکیه در طی دوره زمانی ۱۹۹۴ الی ۲۰۰۵ دریافتند که نرخ مالیات، دارایی ثابت مشهود و سودآوری با ساختار سرمایه رابطه های منفی دارد. اما جریان نقد آزاد، رشد فروش و اندازه شرکت با ساختار سرمایه رابطهای ندارند (کارادنیز و همکاران، ۲۰۰۹).
آنتونیو و همکاران در تحقیقی تحت عنوان «عوامل تعیینکننده ساختار سرمایه شرکتها» تاثیر نسبتهای اهرمی را بر ساختار سرمایه بررسی کردند و به این نتیجه دست یافتند که شرکتها عوامل مؤثر بر ساختار سرمایه را به گونهای تنظیم می کنند که به ساختار سرمایه بهینه دست یابند.
جزپدز و همکاران در پژوهشی رابطه بین ساختار سرمایه و مالکیت را در ۷ کشور امریکای لاتین بررسی کردهاند و به این نتیجه رسیدند که یک رابطه مثبت بین اهرم و تمرکز مالکیت وجود دارد. همچنین نتایج پژوهش بیانگر رابطه مثبت بین اهرم و متغیر رشد و رابطه منفی بین اهرم و سودآوری است و شرکتهای بزرگتر دارایی مشهود بیشتری دارند.
آگارول و همکاران در بررسی رابطه ساختار سرمایه در شرکتهای چند ملیتی دریافتند که هر چه فعالیت و رقابتپذیری شرکتها در خارج از کشور افزایش مییابد، در مقایسه با شرکتهایی که در داخل کشور فعالیت میکنند، از بدهی کمتری در ساختار سرمایه استفاده میکنند.
فصل سوم
روش شناسی پژوهش
۳-۱) مقدمه
انسان از دیرباز برای شناخت طبیعت و پدیدههای آن و برای مقابله با آن ها دست به کاوش در پدیدههای پیرامون خود زده است. دستیابی او به روشی منظم برای حل مجهولات به پیشرفتهای چشمگیری انجامیده است. در روش تحقیق، منظور از روش مجموعه فعالیتهایی است که برای رسیدن به هدفی صورت میگیرد و پژوهش عبارت از فعالیتی است که پژوهشگر با بهره گرفتن از آن ها به قوانین واقعیت پی میبرد (دلاور، ۱۳۸۱). روش های پژوهش در واقع ابزارهای دستیابی به واقعیت به شمار میروند. در هر پژوهش، پژوهشگر تلاش میکند تا مناسبترین روش را انتخاب و آن روشی است که دقیقتر از روش های دیگر قوانین واقعیت را کشف کرده و روابط موجود بین متغیرها را نشان میدهد. بنابرین شناخت واقعیت های موجود و پی بردن به رابطه بین آن ها مستلزم انتخاب روش تحقیق مناسب است.
در این فصل روش انجام تحقیق بررسی میشود. بدین منظور ابتدا و در راستای سوالات تحقیق، فرضیات تحقیق بیان میشوند. سپس با توجه به فرضیههای تحقیق؛ روش تحقیق، جامعه آماری و روش نمونهگیری، ابزار گردآوری داده ها مطرح شده و در نهایت روش تجزیه و تحلیل داده ها بیان میشود.
۳-۲) مدل تحقیق
این تحقیق شامل پنج متغیر میباشد که در زیر نحوه ارتباط بین آن ها مشخص شده است. در فرضیه اصلی ارتباط بین ساختار سرمایه و نقدشوندگی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار میگیرد که اثبات این فرضیه بر اساس معیارهای ساختار سرمایه و نقدشوندگی انجام میشود؛ که تاثیر هر کدام از معیارهای ساختار سرمایه بر معیارهای نقدشوندگی در هر سه صنعت سنجیده میشود این فرضیهها به ترتیب تاثیر نسبت بدهی کوتاهمدت به داراییها، نسبت بدهی بلندمدت به داراییها و نسبت حقوق صاحبان سهام به داراییها به عنوان معیارهای ساختار سرمایه را بر شکاف عمیقی نسبی و تعداد دفعات گردش سهام یه عنوان معیارهای نقدشوندگی به ترتیب در سه صنعت فلزات اساسی، خودرو و قطعات و سیمان را بررسی میکند.
ساختار سرمایه
نقدشوندگی
شکل ۳-۱: مدل تحقیق در هر سه صنعت
۳-۳) روش تحقیق
روش اجرای تحقیق در واقع مجموعه فعالیتهایی است که به کمک آن ها تعیین میکنیم که اطلاعات مورد نظر را از کجا یا چگونه و با چه ابزاری جمع آوری نموده و تجزیه و تحلیل نماییم تا به نتایج لازم دست یابیم. این تحقیق از لحاظ هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است که با هدف برخورداری از نتایج یافته ها برای حل مسائل موجود در سازمانها صورت گرفته است. و از نظر نحوه گردآوری داده ها (طرح تحقیق) نیز توصیفی (توصیف موضوع، پدیده یا متغیر بدون دستکاری و دخالت در موقعیت، وضعیت یا نقش متغیرها) و از نوع همبستگی (کسب اطلاعات از وجود رابطه بین متغیرها ولی نه الزاماً کشف رابطه علت و معلولی) است؛ تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق نیز با بهره گرفتن از تحلیل رگرسیون ترکیبی انجام میشود همچنین روش تحقیق از نوع تحقیقات علی ـ پس رویدادی میباشد، چرا که در این گونه تحقیقات کشف علتها یا عوامل بروز یک رویداد یا حادثه یا پدیده مورد نظر است.
۳-۴) فرضیههای تحقیق
۳-۴-۱) فرضیه اصلی
بین ساختار سرمایه و نقدشوندگی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنیداری وجود دارد.
۳-۴-۲) فرضیههای فرعی
۱٫ بین ساختار سرمایه و نقدشوندگی شرکتهای سیمان پذیرفته در بورس رابطه معنیداری وجود دارد.
۲٫ بین ساختار سرمایه و نقدشوندگی شرکتهای خودرو و قطعات پذیرفته در بورس رابطه معنیداری وجود دارد.
۳٫ بین ساختار سرمایه و نقدشوندگی شرکتهای فلزات اساسی پذیرفته در بورس رابطه معنیداری وجود دارد.