-
-
- تحلیلگران مالی: نتایج این پژوهش میتواند برای تحلیلگران در مورد پیشبینی رفتار مدیریت در زمانی که حسابرسان متخصص صنعت انجام حسابرسی شرکت را انجام میدهند٬ مفید واقع شود.
-
-
- اعتبار دهندگان: همچنین نتایج این پژوهش میتواند به اعتبار دهندگان در مورد ارائه اعتبار به شرکتها در زمانی که حسابرسان متخصص صنعت حسابرسی شرکت را انجام می دهندو همچنین تقویت افشا اطلاعات٬ مفید واقع شود.
- مؤسسات و سازمانهای حسابرسی: همچنین نتایج این پژوهش میتواند بر تخصصی شدن مؤسسات حسابرسی٬ تجربه٬ کیفیت بالاتر گزارشهای مالی حسابرسی شده و دستیابی به مهارت ٬ مفید واقع شود.
۱-۶- تبیین فرضیه های پژوهش
برای پاسخ به سوال مطرح شده و با توجه به اهداف پژوهش یک فرضیه اصلی و دو فرضیه فرعی به شرح ذیل طراحی شده است:
فرضیه اصلی: بین تخصص حسابرس در صنعت خاص و کارایی سرمایه گذاری ارتباط وجود دارد.
فرضیه فرعی:
-
- بین تخصص حسابرس در صنعت خاص و کارایی سرمایه گذاری بر مبنای تغییر در دارایی های غیر جاری ارتباط وجود دارد.
- بین تخصص حسابرس در صنعت خاص و کارایی سرمایه گذاری بر مبنای تغییر در سرمایه گذاری های بلند مدت ارتباط وجود دارد.
۱-۷- نوآوری پژوهش
در حالی که به نظر میرسد استخدام حسابرسان متخصص صنعت به نفع شرکتهای صاحبکار است٬ با این حال فقط تحقیقات محدودی انجام شده است که به طور مستقیم نشان دهنده مزایای استفاده از حسابرسان متخصص صنعت است.
بعلاوه تاکنون در ایران پژوهشی در رابطه با ارتباط بین تخصص حسابرس و کارایی سرمایه گذاری انجام نشده است. لذا این پژوهش میتواند با برسی رابطه بین تخصص حسابرس در صنعت خاص و کارایی سرمایه گذاری دارای نوآوری باشد. این پژوهش باعث توسعه و بسط مبانی نظری در این مورد خواهد شد.
۱-۸- روش پژوهش
این پژوهش از لحاظ روش شناسی از نوع تحقیقات همبستگی و از نوع هدف کاربردی میباشد. این پژوهش ها برای کسب اطلاع از وجود رابطه بین متغیرها انجام می پذیرد ولی درآنها الزاماً کشف رابطه علت و معلول مورد نظر نیست. در این پژوهش ها پژوهشگر میخواهد بداند که آیا بین دو گروه اطلاعات رابطه و همبستگی وجود دارد یا خیر. یعنی اینکه آیا تغییر در یکی با تغییر در دیگری همراه است یا خیر، و اگر چنین ارتباطی وجود دارد از چه نوع بوده و میزان آن چقدر است. به علاوه با توجه به اینکه از اطلاعات تاریخی در آزمون فرضیات آن استفاده خواهد شد در گروه تحقیقات شبه تجربی طبقه بندی میگردد. همچنین پژوهش حاضر به لحاظ معرفت شناسی از نوع تجربه گرا و به لحاظ نوع مطالعه میدانی- کتابخانه ای با بهره گرفتن از اطلاعات تاریخی پس رویدادی (استفاده از اطلاعات گذشته) میباشد و به لحاظ تحلیل آماری٬ این پژوهش از تکنیک رگرسیون چند متغیره استفاده خواهد نمود.
۱-۹- قلمرو زمانی و مکانی پژوهش
در این پژوهش جامعه آماری کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صنایع و گروههای مختلف میباشد. داده های آماری مربوط به شرکت های قرار گرفته شده در نمونه آماری در فاصله زمانی سال های ۱۳۸۵تا۱۳۹۰ جمع آوری شده است.
۱-۹-۱- نمونه گیری و حجم نمونه
به خاطر با اهمیت بودن نقش شرکت های پذیرفته شده در بورس در هر کشور، شرکت های فعال در بورس به عنوان جامعه آماری انتخاب گردیده است. در این پژوهش از روش حذف سیستماتیک برای نمونه گیری استفاده شده که معیار های اعمال شده برای انتخاب نمونه به شرح زیر است:
-
- شرکت باید قبل از سال ۱۳۸۵ لغایت ۱۳۹۰ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشد.
-
- معاملات این شرکت ها نبایستی در طول سال های ۱۳۸۵-۱۳۹۰ در بورس دچار وقفه معاملاتی بیش از ۶ ماه شده باشد.
-
- به منظور رعایت همسانی تاریج گزارشگری و حذف اثرات فصلی، دوره مالی آن ها منتهی به پایان سال شمسی باشد.
-
- شرکت ها جزء بانک ها و مؤسسات مالی (شرکت های سرمایه گذاری، واسطه گری مالی، هلدینگ و لیزینگ ها) نباشند، زیرا افشا های مالی در آن ها متفاوت است.
- به دلیل لزوم محاسبه متغیرهای پژوهش و انجام آزمون فرضیات در مورد هر شرکت٬ اطلاعات مورد نیاز در رابطه با شرکتها در دسترس باشد.
با اعمال محدودیتهای فوق ۱۰۵ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه این پژوهش انتخاب شده است.
۱-۱۰- روش و ابزار گردآوری داده ها
جهت جمع آوری داده های لازم برای انجام این پژوهش از روش کتابخانه ای استفاده شده است. و از منابع زیر داد های لازم استخراج شده اند :
-
- مقالات خارجی و فارسی علمی پژوهشی منتشر شده در مجلات ISI و مجلات علمی پژوهشی.
-
- اطلاعات موجود در کتابخانه سازمان بورس اوراق بهادار و گزارش های مالی شرکت های فعال.
-
- اطلاعات موجود در سایت اینترنتی www.rdis.ir و www.irbourse.com
-
- مراجعه به منابع علمی و استفاده از رسالههایی که در این زمینه کار شده است.
- استفاده از بانک های اطلاعاتی تدبیر پرداز و ره آورد نوین جهت استخراج داده های پژوهش.
۱-۱۱- روش تجزیه و تحلیل داده ها
برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیهها از تحلیل رگرسیون چند متغییره استفاده می شود. بدان معنا که ابتدا داده های مورد نیاز برای انجام آزمون محاسبه و سپس همبستگی بین متغییرها را با بهره گرفتن از ضریب همبستگی مورد بررسی قرار میدهیم. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش روش داده های پانل میباشد. برای آزمون فرضیات ابتدا با بهره گرفتن از آزمون F مقید٬ درستی ادغام داده ها مورد آزمون قرار گرفته و سپس بر اساس نتایج آزمون هاسمن نوع روش آزمون (اثرات ثابت یا اثرات تصادفی) تعیین گردیده و با توجه به نوع روش نسبت به برآورد مدل اقدام می شود. جهت بررسی معنی دار بودن کل مدل از آماره F و برای بررسی معنی دار بودن ضریب متغییرهای مستقل در مدل از آماره T استفاده شده و در سطح اطمینان ۹۵ % نسبت به پذیرش یا رد فرضیهها تصمیم گیری می شود. همچنین به منظور بررسی نرمال بودن متغییرها٬ همسان بودن واریانس خطاها و استقلال خطاها از آزمون آماره d دوربین- واتسون استفاده می شود.
۱-۱۲- تعریف مفاهیم و متغیر های پژوهش
۱) تخصص حسابرس در صنعت خاص:
در مطالعهای که تنها به منظور درک این مفهوم صورت گرفت، تخصص حسابرس در صنعت بدینگونه تعریف شد:
• دانش خاص یک صنعت که توسط یک مؤسسه حسابرسی در جهت کمک به فهم بهتر از آنچه صاحبکاران در آن صنعت انجام میدهند و ریسکهای حسابرسی که آن ها با آن مواجهاند، به کار گرفته میشود (کند[۸]،۲۰۰۸ ).
۲)کارایی سرمایه گذاری:
کارایی سرمایه گذاری: قرینه اندازه انحراف از سرمایه گذاری مورد انتظار است. زیرا هر چه اندازه انحراف
کوچکتر باشد، سرمایه گذاری کاراتر تلقی میگردد.