۴-۳-۲ فرضیه دوم پژوهش: «در جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۱۳/۲ و سطح معناداری (۱۲/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۳ فرضیه سوم پژوهش: «در آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۱۷/۲ و سطح معناداری (۱۲/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۴ فرضیه چهارم پژوهش: «در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) بین عملکرد اجرایی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بدون علائم روانپریشی، افسردگی اساسی بدون علائم روانپریشی و افراد بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد».
با توجه به جدول ۴-۱۸ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) در بین افراد مبتلا به اسکیزوفرن، افسردگی اساسی و افراد بهنجار از لحاظ آماری معنادار میباشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۳۵/۸ و سطح معناداری (۰۰۱/۰)، با ۹۹ درصد اطمینان میتوان گفت بین گروه ها در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) تفاوت وجود دارد.
به منظور تعیین مکان معناداری از آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد، نتایج در جدول ۴-۱۹ بیان شده است. جدول حاکی از آن است که گروه های بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و افسردگی اساسی نسبت به گروه بهنجار در سطح معناداری در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) نمره های بالاتری را نشان داده اند، ولی بالابودن نمره گروه بیماران اسکیزوفرن نسبت به افسردگی اساسی معنادار نمی باشد.
جدول ۴-۱۹٫ آزمون تعقیبی جهت آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
اسکیزوفرن
افسردگی اساسی
بهنجار
اسکیزوفرن
*
افسردگی اساسی
*
بهنجار
*
*
جدول ۴-۲۰٫ نتایج تحلیل واریانس و سطح معناداری بررسی متغیرهای مورد مطالعه در دو گروه زنان و مردان
متغیر
برآورد f
سطح معناداری
جور کردن کارتهای ویسکانسین
(خطای تداوم)
۲۲/۱
۲۷/۰ NS
جور کردن کارتهای ویسکانسین
(خطای کل)
۰۶/۰
۸۰/۰ NS
آزمون استروپ
(تعداد خطا در فرم ناهمجور)
۰۰۶/۰
۹۴/۰ NS
آزمون استروپ
(اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)
۰۲/۰
۸۷/۰ NS
NS=Not Significant
۴-۳-۵ فرضیه پنجم پژوهش: «در جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم) بین عملکرد اجرایی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد».
با توجه به جدول ۴-۲۰ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای تداوم) در بین زنان و مردان از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۲۲/۱ و سطح معناداری (۲۷/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۶ فرضیه ششم پژوهش: «در جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) بین عملکرد اجرایی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد».
با توجه به جدول ۴-۲۰ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره جورکردن کارتهای ویسکانسین (خطای کل) در بین زنان و مردان از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۰۶/۰ و سطح معناداری (۸۰/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۷ فرضیه هفتم پژوهش: «در آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) بین عملکرد اجرایی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد».
با توجه به جدول ۴-۲۰ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (تعداد خطا در فرم ناهمجور) در بین زنان و مردان از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۰۰۶/۰ و سطح معناداری (۹۴/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
۴-۳-۸ فرضیه هشتم پژوهش: «در آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) بین عملکرد اجرایی زنان و مردان تفاوت معناداری وجود ندارد».
با توجه به جدول ۴-۲۰ میتوان بیان کرد تفاوت میانگین نمره آزمون استروپ (اثر استروپ؛ هزارم ثانیه) در بین زنان و مردان از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. که با توجه به میزان f که برابر است با ۰۲/۰ و سطح معناداری (۸۷/۰) تا سطح (۰۵/۰≥P)، معنادار نمی باشد.
یافته های اضافی:
بررسی همبستگی بین متغیرها
در این قسمت، همبستگی بین متـــغیرهای عملکرد اجرایی متـــغیرهای عملکرد اجرایی (خطای تداوم، خطای کل، تعداد خطا در فرم ناهمجور، اثر استروپ؛ هزارم ثانیه)، سلامت عمومی، هوشپیش مرضی و داده های جمعیت شناختی در گروه های بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و افراد بهنجار آمده است.
بر اساس نتایج مندرج در جدول ۴-۲۱، در مورد بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
همبستگی مثبت معنادار بین تعداد خطا در فرم ناهمجور با اثر استروپ: هزارم ثانیه؛
جدول ۴-۲۱٫ ضرایب همبستگی بین متـــغیرهای عملکرد اجرایی، سلامت عمومی، هوش پیشمرضی و داده های جمعیت شناختی در گروه اسکیزوفرن
متغیر
خطای تداوم
خطای کل
تعداد خطا در فرم ناهمجور
اثر استروپ
هوش پیشمرضی
سلامت عمومی
سن
تحصیلات
خطای تداوم
خطای کل
۲۲۶/۰
تعداد خطا در فرم ناهمجور
۱۷۴/۰
۲۰۷/۰
اثر استروپ
۰۰۹/۰
۲۱۹/۰
(**)۶۷۹/۰
هوش پیشمرضی
۰۰۵/۰
۲۲۴/۰
۲۵۸/۰-
۰۱۱/۰-